tirsdag 14. juni 2011

Mandagstema - STEIN

[Mandagstemanylogo5.jpg]

På min forrige blogg fulgte jeg mandagstema hos Petunia. Nå er det lenge siden jeg har vært med, men da jeg så at det var STEIN som var tema denne mandagen, var det fram med Maltabildene fra 2005. Der florerer det med gode bidrag, men jeg endte opp med St.Paulus katakomber.


Katakombene i Rabat var begravelsesplasser i før-kristen tid, for romerne forbød at innbyggerne begravde de døde innenfor bymurene. Katakombene ble tilholdssted for den kristne menigheten som holdt gudstjeneste og begravde sine døde her. Rabat var egentlig en gravplass for nabobyen Mdina. Under Rabat er det 2000 m2 med katakomber, og mange er fremdeles ikke utforsket. De fleste husene her har katakomber i kjelleren, men skjelettrestene er fjernet og de bruker kjelleren som husholdnings- eller vinkjeller.Disse katakombene er de største på Malta og har minst 25 avdelinger med hver sin store hall, som er forbundet med lange ganger. I hallen var det et rundt steinbord (agape) hvor de etterlatte spiste avskjedsmåltidet når en avdød skulle gravlegges. I gangene var gravene som dels er hogd inn i veggene, dels ned i gulvet.Det var veldig spesielt å gå rundt i katakombene, spesielt med tanke på det vannvittige arbeidet det er å hogge ut så mye stein. Det var mange graver her, og det var til og med hogget inn plass til hodene. Skal du til Malta og ønsker litt historie vil jeg anbefale og ta turen ut hit!!

3 kommentarer:

 1. Kost dere på hytta i pinsen dere og ser jeg. herlig det... åsså så fint dere har fått det ute på altanen. Nå må bare sommeren komme litt mer frem.

  SvarSlett
 2. Meget spændende sten du viser her..
  kh Inge

  SvarSlett
 3. Så interessant fra katakombene på Malta,
  der kunne jeg godt tenke meg et besøk!

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.