lørdag 25. juni 2011

"Kongens tale"

Kongens tale (The King's Speech) poster

Torsdag så jeg og mannen "Kongens tale". Traileren var litt rar, men filmen var kjempegod! Filmen er en australsk/britisk biografisk film fra 2010 og Colin Firth har rollen som Albert/George VI av Storbritania. Filmen har fått 12 Oscarnominasjoner.
 Filmweb sier dette om filmen:

Hertugen av York, Albert Frederic Arthur George (Colin Firth), har hatt en alvorlig stammefeil så lenge han kan huske. Han lever et tilbaketrukket liv med sin kone Elizabeth (Helena Bonham Carter), og trives i skyggen av sin far Kong George V. 
Filming Colin and Helena.jpgAlbert Frederic, eller Bertie, som han blir kalt av familien, har vært gjennom det som finnes av anerkjente logopeder i England, uten hell. Når han blir tvunget til å tale offentlig i representasjon av den eldrende kongen, ser Elizabeth behovet for å prøve alternative metoder - og oppsøker den ukonvensjonelle logopeden Lionel Logue (Geoffrey Rush). Logues metoder faller ikke alltid i god jord hos hertugen, og med en utagerende eldre bror som truer med å skape vanry over kongefamilien, har Bertie nok å tenke på. Da kongen dør, broren Edward frasier seg tronen og Hitler samler troppene sine, står Bertie overfor en mengde valg og utfordringer. England står foran en ny verdenskrig, og den nye kongen må gi sin livs tale - for å bygge opp styrke og mot i nasjonen. 


Historien er basert på virkelige figurer og hendelser, men det er vanskelig å vite akkurat hvor korrekt den er, selv om noe av dialogen er basert på Logues egen dagbok. Albert og Elizabeth fikk to døtre, Margaret og nåværende dronning Elizabeth. Her kan du lese mer om Albert.

Geoffrey Rush, som spiller pedagogen, fikk Oscar for beste mannlige hovedrolle i 1997 for rollen som sinnslidende pianist i filmen Shine - en film som forøvrig er kjempegod!

1 kommentar:

  1. Kjekt med filmanbefalinger! Er så dårlig til å følge med på hva som kommer og hva som er bra...

    SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.