søndag 23. oktober 2011

Amanda fra Haugesund

Copyright © Haugesund teater


I går var jeg og ei venninne på forestillingen "Amanda fra Haugesund" på Staalehuset. Det var en flott opplevelse, gode skuespillerprestasjoner og 3 fantastiske timer!

HAUGESUND TEATER:
Amanda (Linn Løvik) og mannen Anders (Tomos Young) danser.
I bakgrunnen er Elise (Solveig Andsnes) på jobb og spiller Amanda i en film. 


Historien handler om Amanda Sofie Stangeland som var en mektig skikkelse i Haugesund på 20-tallet. På folkemunne ble hun kalt Amanda fra Haugesund. Noen mener hun var en gledespike, andre at hun var en engel. Hun var en beintøff alenemor som benyttet alle lovlige og ulovlige midler for å få endene til å møtes, for seg selv og sine fem døtre i Haugesunds aller fattigste periode.

HAUGESUND TEATER:
Politiet kommer på befaring på natta.

På denne tiden var det finanskrisetid, silden uteble, rederier gikk under og dro banker med seg, arbeidsledigheten var rekordhøy og fattigkassa var i ferd med å gå konkurs. Sanitetskvinnene startet suppekjøkken og folk var sultne, slitne og desperate. 14 timers arbeidsdag lot seg ikke kombinere med barnepass og det var vanlig at mødre, særlig ugifte, satte bort barna for å arbeide. I denne virkeligheten tar Amanda sine valg.

HAUGESUND TEATER:
Amanda hos forsorgen, et sted hun lovet mannen å aldri sette sine bein.

HAUGESUND TEATER:
Elise (Solveig Andsnes) pugger replikker til filmen om Amanda mens hun ammer.
I bakgrunnen Amanda på 20-tallet (Linn Løvik).

På scenen møtes Haugesund på 20-tallet og Haugesund i dag. Elise (Solveig Andsnes) har fått rollen som Amanda i en film og vi får se hvordan det er å kombinere skuespilleryrket med familieliv. I tillegg får vi se hvordan Amanda (Linn Løvik) taklet hverdagen som enke.

HAUGESUND TEATER:
Elises hverdag når hun kommer hjem fra innspilling.

I går var det 67 år siden Amanda døde (22.10.1947). En replikk som gikk igjen i stykket var "Vi klarer det vi må" - og det tror jeg gjelder like mye i dag som da!

HAUGESUND TEATER:
Elise som Amanda under filminnspilling.
Fotografen bak disse bildene heter Harald Nordbakken, og bildene er hentet fra h-avis.no. Deler av teksten er fra informasjonsarket om forestillingen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.