mandag 22. august 2011

Mandagstema uke 34 - NEDENFRATema denne uken passet godt for meg som nettopp har vært på tur. Det er selvsagt avhengig av hvor en reiser, men som oftest tar en som turist bilder av ting som er høyere enn seg selv, og dermed kan en komme hjem med mange nedenfra-turbilder. I går kom jeg hjem fra en fantastisk jobbtur til Berlin, og selvsagt ble det knipset noen bilder som passer til ukas tema. Det begynner å bli 14 år siden jeg var i Berlin sist, og selv om dette var min tredje Berlintur tror jeg ikke det var siste! Jeg har likt Berlin bedre og bedre for hver gang jeg har vært der, og denne gangen må sies å være den kjekkeste.


Fjernsynstårnet ble bygget mellom 1965 og 1969 i det daværende Øst-Berlin som et prestisjeprosjekt for kommunistregimet. Tårnet ble brukt som et symbol på Berlin av regimet DDR. Det var opprinnelig 365 meter høyt, men på 1990-tallet fikk det ny antenne og høyden steg til 368 meter.

Fjernsynstårnet er den høyeste konstruksjonen i hele Vest- og Sentral-Europa, og det har en utsiktsplattform med en roterende restaurant like under, 204 meter over bakken. Opprinnelig roterte restauranten i løpet av en time, men under restaureringen på 1990-tallet ble hastigheten doblet og tredoblet.


Vil du opp på plattformen tar det kun 35 sekund med heis! Jeg var oppe og så på utsikten for 14 år siden, men denne gangen var tiden til egen disposisjon dyrbar, og en ny tur ble ikke prioritert. Som 18-åring gjorde det inntrykk å være så høyt oppe, og jeg husker jeg syns det var litt ekkelt å rotere så høyt over bakken!

Kuppelen er i rustfritt stål og når solen skinner på den gir det en refleksjon i form av et kors. Det ateistiske og kirkeundertrykkende kommunistregime hadde ikke forutsett dette og virkningen ble derfor på folkemunne kalt "pavens hevn".

Kilde: google.no

Andre tolkninger av tema ser du her.

3 kommentarer:

 1. Så fine bilder, du har jammen fått til fin høydefølelse her. Flott tårn, men aldri om du hadde fått meg opp i det :-)

  SvarSlett
 2. Oj, här känner man verkligen att man står nere och tittat uppåt. Jättefin tolkning!

  SvarSlett
 3. Wow! Så flott motiv! Jeg ville nok helst tatt bilde nedenfra her, ja - for jeg har en smule høydeskrekk!

  Heleneklem

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.