lørdag 19. november 2011

Ord langs veien

I dag har vi hatt en flott dag på Ryvarden fyr. Vi var på et lukket arrangement, hvor vi fikk nydelig sjømat og kaffemat, vi tok lodd til den store gullmedalje (og fikk en gevinst med oss hjem - HURRA!) og ungene fikk være med på konkurranser og leker. I en hektisk og "rutinepreget" hverdag gjør det godt å komme seg litt bort og gjøre noe annet! Når vi da får være på en så flott plass som dette gir det iallefall meg litt påfyll av energi. 


Ryvarden fyr ligger 12 km nord for Haugesund og har vært et seilingsmerke siden Floke Vilgerdson bygget en varde på neset i 869. Neset med varden ligger like nord for grensen mellom Rogaland og Hordaland og fikk etter hvert navnet Ryvarden - varden mellom ryger og horder

Det første fyret på Ryvarden kom i 1849, men i 1984 ble fyret automatisert og fraflyttet. Nå brukes det som et kulturfyr (Vamp har blant annet spilt inn flere av platene sine her), og her er det kulturelle aktiviteter, galleri, kafédrift, kunstatelier ol. For å komme ut må en gå 2 km på en grusvei, men med tillatelse kan man kjøre ut. Det tar ca en halv time å gå ut (en flott tur) og langs veien finner en både dikt og bilder.


Båtar sig forbi
understreker stilla
senkar skuldrene mine
med si glidande rørsle.


Vår, sommar, haugt
fargeleikande flora
vinterlege kvite stunt
årstidene dansar hos deg.


Ved fyret er det satt opp et minnesmerke etter Sleipnerforliset 26.november 1999, en dag jeg forøvrig husker godt. Jeg bodde i Bergen og skulle ned til Flaggruten og levere noe til ei venninne som hun skulle ha med seg hjem til Haugesund. Det var et forferdelig uvær og turen fra Sandviken til Bryggen var tung. Jeg husker jeg ikke misunte henne båtturen, og at det ikke slo meg at noe kunne galt kunne skje.


Jeg visste ikke hva som hadde skjedd før jeg fikk en melding dagen etter fra en kamerat som lurte på om det stod bra til med meg. I og med at jeg ikke hadde fått med meg hva som hadde skjedd syns jeg det var et rart spørsmål tidlig på morgenen. Han fortalte det han visste og jeg ble veldig redd for venninna mi. Glad var jeg da jeg fikk vite at hun ikke var ombord på Sleipner! Hun var på båten som hjalp til med å redde de som lå i sjøen da Sleipner forliste. Etter dette har det ikke vært mange turene med Flaggruten på meg. Kystbussen har vært tryggere.   

Ordene på porten til fyret.

Jeg fikk tatt noen flotte bilder av solnedgangen i havgapet og en artig julevri som jeg gleder meg til å vise senere! 


Mer historie om Ryvarden fyr finner du her.


1 kommentar:

  1. Nam Danske jordbær te ifra den gode koppen du har :)
    Vi tok turen på julemarket i dag vi.. kommer til søndager og jeg lengter etter hverdagen. >Typisk permisjonstanke fra meg.. Deppe tid og klar for lysere dager igjen jeg tror jeg.
    Kanskje det er på tide at jeg tar turen innom den der Søstrene Grene butikken i sentrum snart jeg og.

    SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.