onsdag 4. april 2012

Flotte Fransahagen

Dagen i dag har blitt tilbrakt ved gruvelekeplassen i Fransahagen i Visnes sammen med svigerinne, tantebarn og svigerforeldre. Søskenbarna lekte i timevis mens vi voksne nøyt det flotte været. Fantastisk å kunne være ute hele dagen i strålende sol! Fedrene derimot måtte nyte sola på jobb, og fikk verken være med å grille, spise pinnebrød og kake, eller lete etter påskeharen.


Wikipedia sier følgende om Visnes:

Visnes er et gammelt gruveområde, og i 1865 fant en sildefisker fra Jæren en rik kobbererts på «Vigsnes». Dette ble starten på en omfattende gruvedrift som varte fra 1865 til 1972. Fram mot 1895 var Vigsnes Kobberverk ett av de største kobberverkene i Nord-Europa, og gruvene på Vigsnes stod for 70 % av Norges eksport. 750 personer arbeidet i gruvene på det meste, og 3000 mennesker bodde på Vigsnes, hvor verket drev et helt samfunn med skole, sykehus og ordenspoliti.

I dag omfatter gruveområdet et stort friluftsområde med bl.a. gamlegruva, smeltehytta, administrasjonsbygningen, to arbeiderboliger og den vakre parken som verkets franske direktør, Charles De France, anla. Visnes er et av de mest besøkte områdene på Karmøy. Kobberet som ble brukt i Frihetsgudinnen i New York, kommer fra Visnes. Dette er sjekka gjennom kjemisk testing av kobber fra statua og kobber fra gruva.
Fransahagen er et flott sted å legge turen med barn, spesielt i fint vær. Deler av området har overbygg slik at det går an å spise og være der uten å bli våt om en ikke liker det. 

1 kommentar:

  1. Deilig med påske fri.. Har begge barna og mannen hjemme hele uka.. :) Har tilogmed fått lister på kjøkken og Simen sitt soverom i dag.. Ikke så mye sol på oss, men vi har kost oss fordet.

    Kari

    SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.