torsdag 14. februar 2013

Månedens bok

Reisen hjem - Lori Lansens Ragnhild Eikli

For tiden mettet av krim, fant jeg denne boka i bokhylla til foreldrene mine. Jeg ble fort hektet og har kost meg med boka fra første side! Dette er en god roman om kjærlighet og minner, der to mennesker, 5-årige Sharla og 70 år gamle Addy, forvandler hverandres liv for alltid. Boka har blitt en internasjonal bestselger og er utgitt i 12 land. Den er også nominert til flere litteraturpriser - og det med god grunn!

Boka handler om Sharla som er 5 år. Hun bor sammen med moren og hennes kjærester helt til moren forlater henne og plasserer henne hos naboen Addy Shadd. Hos moren er det kjærestene som bestemmer. De er ikke videre begeistret for Sharla, og hun får lite av både omsorg og kjærlighet. Her råder "barn skal ikke bli hørt, og helst ikke sett", og historiene vi får høre gjør vondt langt inn i hjerterota.

Addy Shadd er 70 år, svart og bor alene. Hun har dårlig helse, men et varmt hjerte, og blir som en bestemor for Sharla. Addy gir Sharla mye kjærlighet og ser på henne som sitt eget barn. Hun gir Sharla opplevelser hun tidligere ikke har hatt, deriblant bursdagsfeiring.

Handlingen veksler mellom nåtid og fortid, og i tilbakeblikkene blir vi kjent med Addys dramatiske liv. Addy blir gravid som 15-åring og hun får skylden for å ha forårsaket brorens død. Dermed blir hun jaget ut av den lille byen Rusholme. På reisen bort fra hjemmet opplever Addy stor kjærlighet, svik, lykke og tragedie. Addy opplever mye, både på godt og vondt, og som leser tenker jeg at et menneske som har opplevd så mye er mye eldre enn alderen skulle tilsi. Hele tiden mens Addy er borte fra hjembyen hvisker en stemme i henne at hun skal reise hjem. Når hun møter Sharla kan denne rerisen begynne.

Har du ikke lest "Reisen hjem" har du en god leseopplevelse å glede deg til!

LL-chin-resting-on-hands

Lori Lansens, f.1962, er født og oppvokst i Ontario, Canada, et område som har påvirket, og dukker opp i, romanene hennes. Hun bor nå i Los Angeles sammen med mann og to barn. Lori skriver romaner om vanlige kvinner med uvanlige liv. Hun startet forfatterkarrieren sin som manusforfatter, før hun slo gjennom i bokform med sin første roman "Reisen hjem" i 2002. Her kan du lese mer om henne. Her kan du lese om hvordan boka ble oppdaget da manuset ble funnet i søpla, og her kan du lese bokanmeldelse av "Reisen hjem".

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.